Co může způsobit neoznačené a špatně udržované stanoviště

25.01.2015 10:23

Stále se mluví o povinnosti označení stanoviště a o tom vést včelnici jako dobrý hospodář tak, aby nepůsobilo jako opuštěné.

Že označení stanoviště není jen samoúčelná povinnost jsme se mohli přesvědčit na jaře 2014. Dostali jsme hlášení o tom, že byly ukradeny úly z lesního stanoviště katastru Razová. Samozřejmě první nával rozčilení, kdo nám v rajonu krade. Nicméně jsme od našich členů dostali hlášku, že se v katastru Meziny objevilo nové stanoviště včel s nějakými starými úly. Rozjeli jsme tedy pátrání po tom koho jsou ty včely, odkud se vzaly atd. Vlastníka se podařilo nakonec v krátké době dohledat a nakonec se ukázalo, že to jsou ty včely z Razové. Prvotní náš názor byl a máme zloděje. Jenže ono to není tak jednoduché. Když jsme se dotyčného mimochodem úplného začátečníka ptali proč to udělal, tak nám odpověděl, že nechtěl nic krást. Když se rozhodl, že by chtěl začít včelařit a ptal se známých kde by mohl sehnat nějaké včely, tak mu bylo někým řečeno, že v Razové je v lese nějaké opuštěné stanoviště a že tam snad ještě nějaké včely mají v úlech být. Po dotazu místního obyvatele (nevčelaře) zda to někomu patří, dostal odpověď že o tom neví a že to tam je ve špatném stavu již dlouho. Z tohoto důvodu se rozhodl tento začátečník, že se těchto pro něj opuštěných včelstev ujme a převezl je na pozemek v Mezině. Takže toto může být i jedna z možností jak přijít o včely a nešťastník do průšvihu. Včely byly samozřejmě majiteli vráceny a nešťastný mladík byl potrestán (neboť toto zcizení řešila i policie). 

Takže jaké nám z tohoto plyne ponaučení:

1) vést stanoviště s vizitkou dobrého hospodáře

2) stanoviště mít řádně označeno pokud možno jménem,číslem chovatele a kontaktem

3) Není možné odvést jakýkoli majetek odkudkoli jen proto, že se vám zdá opuštěný (všechno něčích je)

4) Pokud si chci pořídit včely, tak rozhodně nebudu brát včely z nějakého nejasného zdroje - obrovské riziko šíření nákaz

5) Pokud chci začít včelařit, tak je nejlepší když se zkontaktuji na něakou místní organizaci včelařů, kde mi pomohou jak s vysvětlením legislativních, zdravotních povinností a doporučí mi kde mohu získat legálně zdravá včelstva a úly.

Budiž toto tedy ponaučení pro všechny, tedy jak pro majitele včelstev tak i pro eventuální zájemce o včelaření.

Jelikož jsme byli upozorňováni na toto neuspořádané stanoviště již během zimy, tak máme některé fotografie tohoto stanoviště před jeho zcizením: