Medové odpoledne - Karviná Mizerov

16.10.2015 11:48

„ Med kupuješ, včely zachraňuješ “ / Miód kupujesz, pszczóly ratujesz/

 

Možná to nezní moc česky a je to trochu složit, ale pokusím se o vysvětlení.

 

V loňském roce vznikla v Polsku iniciatíva na podporu chovu včel a podporu oboru včelařství. Celosvětový pokles stavu včelstev se nevyhnul ani Polsku a diskuze o tom proč se tak děje se mladým lidem zdají fádní, tak zahájili kampaň na podporu včelařství. Přes média informují spoluobčany o důležitosti včely medonosné pro náš život. Využívají různé formy. Besedy ve školách a domovech seniorů, články v novinách, besedy na včelnicích a  ochutnávky medu na různých akcích mají vyvolat zájem o včelu a přimět lidi k přemýšlení o tom co udělat, aby včely nehynuly.

 

Vyvrcholením této kampaně pro letošní rok je průjezd Evropou 12 automobilů Fiat 126P v rally „ Miod kupujesz, pszczoly ratujesz „ který byl zahájen v pondělí 11.října s výjezdem z Krakowa a po absolvování trasy dlouhé 4000 km dorazí tento konvoj „maluchů“ 24.října 2015 do Karviné. 

Po průjezdu Slovenskem, Maďarskem, Rumunskem, Bulharskem, Řeckem, Itálii a Rakouskem se kolona rally objeví v České republice a dorazí do Karviné.

 

Účastníky rally uvítáme v areálu firmy Vast-Oil s.r.o. na Těreškovové ulici. Právě v tom areálu najdete „ Medocentrum „  obchod, který je rájem včelařů a milovníků včelích produktů.  Příjezd automobilů očekáváme kolem 14:00 hod. a protože příjezd nelze nastavit na přesnou hodinu, tak čas od 13:00 hod. budeme věnovat  problematice chovu včel.  Profesionální včelař Ing.Čestmír Gazda pohovoří o efektivním vedení včelnice s dúrazem na zdravotní stav včelstev a jejich přirozený rozvoj. Včelař, zahradník Karel Ostárek představí zájemcům byliny, keře a stromy, které jsou pro včely největším lákadlem, včelařům přináší nejefektivnější sklizeň a milovníkům včelího medu zase nejkvalitnější med. Majitel „medocentra“ Mgr.Václav Sciskala představí moderní vybavení provozu včelaře a osvětlí zájemcům jak získat finanční prostředky na vybudování vlastního provozu. Volná diskuze k problematice oboru a spolku je očekávaná a určitě bude přínosná.

 

Pro milovníky včelích produktů bude připravena ochutnávka různých druhů medů a medoviny a protože včely jsou významným opylovačem našich ovocných stromů tak bude možné ochutnat a zakoupit za symbolickou cenu krásné jablíčka ze sadu včelaře. Na místě bude i ukázka výroby svíček ze včelího vosku a zájemci si je budou moci sami vyrobit nebo i koupit. Ochutnávka medoviny u takové sešlosti včelařů nemůže chybět.

 

Je více než samozřejmé, že chceme čekajícím včelařům a zájemcům o tento obor zpříjemnit čas  před setkáním s účastníky rally. Chceme být u toho jak kolona „maluchů“ přijede do Karviné a chceme využít příležitosti  k setkání včelařů a příznivců u takovéto mimořádné události.

 

Akce našich polských přátel „ Miod kupujesz, pszczoly ratujesz „ zaujal nejen naše včelaře. Patronát nad kampaní převzal Polský svaz včelařů a Slovenský svaz včelařů. Náš Český svaz včelařů z.s. převzal nad trasou rally na území v ČR záštitu.

 

Zvu Vás na setkání s účastníky rally v sobotu 24.10.2015 od 13:00 hod. do areálu „ Medocentra „ v Karviné – Mizerově. Medové odpoledne bude určitě zajímavé nejen pro včelaře.

 

Mgr. Václav Sciskala

předseda OV ČSV Karviná